In Badhoevedorp kijken we niet
op een  

vierkante meter meer


of minder

 

 

Karakter

Badhoevedorp is zoals de naam zegt: een dorp. Groene lanen en straten slingeren door het dorp met mooie tuinen en veel kinderen op de fiets. Veel Badhoevedorpers kennen elkaar, zeggen gedag, maken een praatje bij groenteboer en supermarkt. Het verenigingsleven bloeit (zwemmen, hockey, voetbal, tennis, atletiek en meer), want in het dorp is het héél gewoon dat iedereen zich vrijwillig inzet voor 'de club'. En voor het dorp. De Dam in Amsterdam is 20 minuten fietsen, maar hier merken bewoners niets van al die drukte...

Voorzieningen

In Badhoevedorp komt niemand iets tekort. Zwemmen in eigen zwembad, voetballen bij Pancratius, tennissen of hockeyen bij eigen vereniging, winkelen en boodschappen doen bij de Badhoevedorpse winkels: het is er allemaal. De vier lagere scholen in het dorp hebben een uitstekende reputatie. Het verenigingsleven bloeit, en in het nieuwe Dorpshuis wordt van àlles georganiseerd. Er zijn uitstekende, snelle busverbindingen met Amsterdam. In en rond het dorp is van alles te doen, te zien en te beleven, van Amsterdamse bos tot Manege de Ruif in Sloten en de golfen bij Schiphol of in Spaarnwoude. Welkom!

Fijne winkels

Badhoevedorp heeft een eigen winkelcentrum met twee supermarkten en een aantal bekende grootwinkelbedrijven, maar ook een flink aantal mooie, zelfstandige speciaalzaken met een fijn assortiment! De plannen voor de vernieuwing van het centrum zijn in volle gang, maar ook nu komen mensen van heinde en verre voor het mooie aanbod en de persoonlijke, dorpse sfeer.

Scholen en kids

De Badhoevedorpse lagere scholen - maar liefst vier - hebben een uitstekende reputatie. Ook kinderopvang, naschoolse opvang, speelplaatsen en activiteiten voor kinderen zijn ruimschoots voorhanden in het dorp. Voor middelbare scholen fietsen of 'bussen' kinderen nu nog naar Amsterdam of Hoofddorp, maar er zijn ook al plannen voor eigen middelbaar onderwijs in Badhoevedorp.

Recreatie en vrije tijd

Badhoevedorp is een walhalla voor sportieve buitenmensen. In het dorp - of in de directe omgeving kun je heerlijk fietsen, sporten, golfen, paardrijden, wandelen. Er zijn - voor een klein dorp - bijzonder veel sportclubs, met een rijk verenigingsleven. Het Amsterdamse bos is 10 minuten fietsen (of varen, via de Ringvaart). Amsterdam is om de hoek, maar ook het strand is niet ver. Of neem de bus naar Schiphol, voor een rondje internationaal winkelen op Schiphol zelf of - met een snelle cityhopper - in Parijs of Londen!

Horeca en uitgaan

Eten en drinken, uitgaan: voor wie het rijke stadse aanbod zoekt, ligt de binnenstad van Amsterdam natuurlijk om de hoek. Dichterbij huis blijven? Ga dan bijvoorbeeld naar Café-restaurant Kerkzicht in het oude Sloten (5 minuten fietsen), of nog dichterbij, naar Brasserie Waterwolf of Bij Qunis in eigen dorp. In het dorpshuis worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Voor de kleintjes is er Kindercircus Acrobatico en voor de kunstminnenden een Badhoevedorpse kunstkring. 

Wij badhoevedorpers

Dorpse rust, gemoedelijke sfeer, mooie winkels: Badhoevedorpers en aanstaande bewoners vertellen er graag over. 

Winkelen met Bert

Bert van Poelgeest wordt ook wel de 'bloemenjuwelier' van Badhoevedorp genoemd. En dat al 30 jaar. Tot ver buiten Badhoevedorp komen particulieren en bedrijven naar Van Poelgeest voor de meest creatieve bloemen en boeketten. Met de K van Kwaliteit en de S van Service. Bert: 'Een heel groot deel van mijn klanten, en van dit hele winkelcentrum, komt van buiten Badhoevedorp. Ze komen hier omdat de sfeer hier zo dorps, zo ouderwets gemoedelijk is. Het is heel persoonlijk allemaal. Er zitten een paar hele goede slagers, een fantastische groentezaak, een prachtige kaas- en delicatessenwinkel, een opticiën die tot de top 3 van Nederland behoort. Mensen die hier komen wonen zullen verbaasd zijn over het winkelaanbod hier!' Bert houdt veel van de drukte van Amsterdam, van het Prinsengrachtconcert tot Koningsdag. Maar Badhoevedorp is zijn absolute thuis. . Bert: 'Als we op vakantie gaan, nemen we de bus naar Schiphol en wég zijn we.'

Tennissen met de Holla's

De familie Holla woont nog in Osdorp, maar staat te trappelen voor een nieuwbouwhuis in Quatrebras. Een deel van het leven van vader Sjaak, moeder Simone en zoons Leonard en Thimon speelt zich al lang af in het dorp. Sjaak geeft toe: 'Badhoevedorp is thuis, voor ons.' Zelf groeide Sjaak op in Sloten. Hij kent dus elke steen in de omgeving en er wonen nog steeds veel familieleden van de Holla's in Badhoevedorp. Leonard en Thimon gingen er allebei naar de lagere school, de jongens hebben er veel vrienden en tennissen allebei met veel plezier bij TV Badhoevedorp. Simone: 'We wonen in Osdorp óók heel mooi hoor, maar als je de straat uit rijdt, begint de drukte. Je merkt dat de sfeer in de stad harder begint te worden. In Badhoevedorp is de sfeer veel dorpser, meer ontspannen.' Vader Sjaak wijst op alle sponsorborden en -doeken rondom de gravelbanen van de Tennisvereniging: 'Kijk, daaraan kun je goed zien hoe iedereen met elkaar meeleeft en samenwerkt, in dit dorp. Het verenigingsleven bloeit, met heel veel vrijwilligers, een actieve Rotary, een eigen dorpsraad.' 

Het A9 festival vierde het gezin met volle teugen mee. Nu is het wachten op de eerste nieuwbouwwoningen: Vader Sjaak: 'Wij kiezen heel bewust voor de locatie, dit dorp, en de royale opzet van de woningen en de tuinen. Voor de ruimte dus.' 

Hockeyen met Merel en Sanne

Merel en Sanne (beide 11 jaar) zijn er heel duidelijk over. In Badhoevedorp is het fijn.  Het is er rustig en er zijn veel speeltuinen. Je fietst er zo naar je vrienden of naar school. Het liefst zijn zij op de Hockeyclub Xenios aan de Ringvaartdijk 21. De meiden zitten bij elkaar in het team en trainen 2 tot 4 keer in de week. De club is makkelijk bereikbaar en ligt zo’n 10 minuutjes fietsen van hun huis. Net als naar school fietsen ze er zelf naar toe. De moeder van Merel komt altijd wel iemand tegen en doet volgens Merel dan ook standaard veel te lang over de boodschappen. Dat is volgens Merel eigenlijk het enige nadeel van wonen in Badhoevedorp. Haar moeder moet daar hard om lachen. Een middelbare school is er niet in Badhoevedorp maar er zijn er genoeg op fietsafstand in Hoofddorp, Amstelveen of Amsterdam. Voorlopig krijg je Sanne en Merel er dan ook niet weg. ‘Je hebt hier echt alles in de buurt, en hoewel ze graag een duik nemen in de Ringvaart, is er gelukkig ook een zwembad!’

Geschiedenis

Ooit lag het dorp Sloten - met zijn beroemde molen - aan de rand van het Haarlemmermeer. Toen het meer in 1852 werd ingepolderd, stichtte mr. J.P. Amersfoordt daar, aan de 'overkant' van Sloten, het agrarisch bedrijf De Badhoeve. Daarmee begint de geschiedenis van Badhoevedorp.

 

Al in het begin van de vorige eeuw trokken de eerste rijke Amsterdammers naar het groene Badhoevedorp. Later maakte stedenbouwkundige Wieger Bruin het eerste gemeentelijke plan voor de uitbreiding van het tuindorp langs de Pa Verkuyllaan. Zo ontwikkelde Badhoevedorp zich tot een rustig, ontspannen tuindorp zoals Wim Sonneveld het ooit bedoelde ('het tuinpad van mijn vader'); met slingerende bomenlanen, veel groen en ruime kavels. Nu vele decennia later de A9 uit het dorp is verdwenen, kan Badhoevedorp zich weer verder ontwikkelen zoals het bedoeld is: als een royaal, groen dorp.

 

Nog steeds geldt de J.P. Amersfoordtlaan, van Sloten naar het centrum van Badhoevedorp, als één van de allermooiste lanen van het dorp. De brug naar Sloten wordt binnenkort vernieuwd. 

 

Het verenigingsleven bloeit, met heel veel vrijwilligers, 

een actieve Rotary, een eigen dorpsraad